
Ponieważ wszystkie rodzaje wegetarianizmu porzucają mięso, główne źródło białka dostępnego dla ludzi, musi być dostarczane przez inne produkty.
Wegetarianizm to temat kontrowersyjny
Jego zwolennicy twierdzą, że dieta wegetariańska nie tylko przedłuża życie, ale także pozytywnie wpływa na stan psychiczny człowieka. Krytycy tego stylu życia przekonują z kolei, że mięso to produkt niezbędny do spożywania, który jest ważnym źródłem białka.
Dieta wegetariańska według lekarzy
Prawdopodobnie najbardziej obiektywnymi rzeczoznawcami zdrowia ludzkiego są lekarze. Musisz wiedzieć, iż twierdzą oni, że dieta wegetariańska może znacząco poprawić stan zdrowia osoby skarżącej się na określone dolegliwości. Jednak bardzo ważne jest, aby była ona przestrzegana prawidłowo i z umiarem poprzez monitorowanie reakcji organizmu na bardziej wyraźne zmiany.
Czy wegetarianie mają lepsze zdrowie ?
Zaobserwowano, że wegetarianie są w lepszej kondycji fizycznej, mają mniej cholesterolu we krwi, niższe ciśnienie, rzadziej cierpią na choroby serca, nerek, cukrzycę. Śmiertelność wegetarian z powodu chorób serca wynosi około 20 procent. niższy niż ci, którzy spożywają mięso.
Oczywiście badania pokazują, że osobom, które przechodzą na dietę wegetariańską lub wegańską, brakuje pewnych składników odżywczych w organizmie. Najczęściej występuje brak żelaza, wapnia, cynku, kwasów tłuszczowych. Brak witaminy B12 i żelaza powoduje anemię.
Uzupełnienie brakujących substancji odżywczych
Aby zapobiec tym problemom początkującym wegetarianom, zaleca się spożywanie pokarmów wzbogaconych wapniem trzy razy dziennie – mogą to być orzechy, produkty sojowe, różne suplementy.
Ponieważ wszystkie rodzaje wegetarianizmu porzucają mięso, główne źródło białka dostępnego dla ludzi, musi być dostarczane przez inne produkty. Mogą to być – strączkowe, różne nasiona, ziarna, orzechy, soja, nasiona chia itp.
Dieta wegetariańska a poziom żelaza
Drugi najważniejszy pierwiastek, którego poziom w organizmie wegetarianie muszą kompensować – żelazo. Obfitują w czarną fasolę, soczewicę, orzechy nerkowca, rodzynki, soję, ciecierzycę, sok pomidorowy.